Οφέλη των Φυτρωμένων Ωμών τροφών
Με βάση Εργαστηριακές Μετρήσεις
Η διαδικασία παραγωγής φύτρων (activation) από σπόρους και καρπούς ξεκλειδώνει τις αδρανοποιημένες δυνάμεις της φύσης, ενώ η εν συνεχεία ήπια αποξήρανσή τους σε θερμοκρασία κάτω των 42 ° C, τις διατηρεί αναλλοίωτες με όλα τα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία τους.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μετρήσεις που έχουν γίνει σε εργαστήριο αναλύσεων πριν και μετά τη διαδικασία φύτρωσης (activation) και ήπιας αποξήρανσης σε αφυγραντήρα, είναι:
- Τα πολύτιμα ένζυμα, τα οποία συμμετέχουν στην πεπτική διαδικασία και χρησιμεύουν στο να διασπούν τις τροφές και να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους, είναι πιθανόν να εξουδετερώνονται μερικώς ή σε μεγάλο βαθμό, από τους αναστολείς ενζύμων (enzyme inhibitors), που βρίσκονται σε δημητριακά και σπόρους. Η διαδικασία της βλάστησης αδρανοποιεί αυτούς τους αναστολείς από τους σπόρους & τα δημητριακά, καθιστώντας έτσι την λαμβανόμενη τροφή, πιο εύπεπτη και εύκολα βιοδιαθέσιμη στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Σε όλα τα δημητριακά & τους σπόρους υπάρχει παρουσία φυτικού οξέος (ινοσιτολικό εξαφωσφατίδιο). Το φυτικό οξύ δεσμεύει σημαντικά ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, σχηματίζοντας διαλυτά ή μη συμπλέγματα που δεν είναι διαθέσιμα προς απορρόφηση από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου προκαλεί ελλείψεις αυτών των σημαντικών ανόργανων στοιχείων στο σώμα. Η διαδικασία φύτρωσης εξουτερώνει σε μεγάλο βαθμό, το φυτικό οξύ και ως εκ τούτου διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόσληψη των παραπάνω ινχνοστοιχείων από τον οργανισμό.
- Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φύτρωσης, μέρος του αμύλου των δημητριακών μετατρέπεται σε σάκχαρα, ενώ οι αφλατοξίνες, ισχυρές καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα δημητριακά, απενεργοποιούνται.
- Οι φυτρωμένες ωμές τροφές έχουν αυξημένες ποσότητες σε βιταμίνη C, καροτένιο & ένζυμα.
- Η διαδικασία φύτρωσης παράγει βιταμίνη C, αυξάνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β2, Β5 & Β6 και αυξάνει επίσης τα επίπεδα καροτενίου έως και 8 φορές.
- Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φύτρωσης, παράγονται πολυάριθμα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και τη βιοδιαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων των τροφών που καταναλώνονται.