Όταν η τροφή μαγειρεύεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία, αλλοιώνονται ή και καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφονται τα ένζυμα που διαθέτει, χάρη στα οποία συντελείται η πέψη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καλείται να συνθέσει πεπτικά ένζυμα, καθιστώντας έτσι την πέψη της μαγειρεμένης τροφής δύσκολη, κουραστική και χρονοβόρα. Στην ωμοφαγία, οι τροφές είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, δηλαδή ωμές.
Οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν τους 45°C - 48°C. Στην ωμοφαγία αποφεύγεται οτιδήποτε ζωικό και οτιδήποτε περιέχει λακτόζη, ενώ η ωμοφαγική διατροφή είναι συνήθως χορτοφαγική.