Menu
Your Cart

Frequently Asked Questions

Σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα, τα βιολογικά τρόφιμα συνδέονται με καλύτερη υγεία για πολλούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στο 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων.
  • Μπορούν να περιέχουν έως και 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μη βιολογικά τρόφιμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά καθώς προστατεύουν το σώμα από μόρια που είναι επιβλαβή για το σώμα.
  • Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά, γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες, λιπάσματα βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.
  • Ενώ στα τρόφιμα μη βιολογικής καλλιέργειας επιτρέπονται περίπου 300 φυτοφάρμακα, στα τρόφιμα βιολογικής γεωργίας επιτρέπονται λιγότερα από 20, όλα εκ των οποίων προέρχονται από φυσικές και όχι συνθετικές, χημικές πηγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον παιδικό οργανισμό που στην παιδική ηλικία εμφανίζει πολλές αλλεργίες
  • Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως κάθε διαδικασία που έχει λάβει μέρος από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι πλήρως ανιχνεύσιμη και πιστοποιημένη ως βιολογική.
  • Παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
  • Καλλιεργούνται με μεθόδους πιο φιλικές για το περιβάλλον και δεν μολύνουν υδροφόρους ορίζοντες.
  • Έχουν πιο αυθεντική μυρωδιά και γεύση.

Όταν η τροφή μαγειρεύεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία, αλλοιώνονται ή και καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφονται τα ένζυμα που διαθέτει, χάρη στα οποία συντελείται η πέψη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καλείται να συνθέσει πεπτικά ένζυμα, καθιστώντας έτσι την πέψη της μαγειρεμένης τροφής δύσκολη, κουραστική και χρονοβόρα. Στην ωμοφαγία, οι τροφές είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, δηλαδή ωμές. 

Οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν τους 45°C - 48°C. Στην ωμοφαγία αποφεύγεται οτιδήποτε ζωικό και οτιδήποτε περιέχει λακτόζη, ενώ η ωμοφαγική διατροφή είναι συνήθως χορτοφαγική.

Τα ενεργοποιημένα τρόφιμα αναφέρονται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ή όσπρια  που ενυδατώνονται για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της βλάστησης και να αδρανοποιηθούν οι αναστολείς ενζύμων, καθιστώντας έτσι την λαμβανόμενη τροφή, πιο εύπεπτη και εύκολα βιοδιαθέσιμη στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχουν έως και 8 φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, Β2, Β5, Β6 και υψηλότερα επίπεδα καροτενίου και ενζύμων, συγκριτικά με τις μη φυτρωμένες. Οι πρόγονοί μας ενεργοποιούσαν τα τρόφιμα εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και να μεγιστοποιήσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως βιγκανισμός) είναι μία φιλοσοφία που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας βίγκαν δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων ζωϊκής προέλευσης στη διατροφή (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα). Οι περισσότεροι Βίγκαν αποκλείουν από κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής τα ζωικά προϊόντα ενώ αποφεύγουν ακόμα και αυτά και τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα.

Η ποικιλία της κινόα που διαθέτουμε είναι η Βασιλική Κινόα  - Quinoa Real,  μία μοναδική και ξεχωριστή ποικιλία , που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Βολιβία. Είναι μία εκλεπτυσμένη και κορυφαίας ποιότητας ποικιλία, που ευδοκιμεί στα οροπέδια της Βολιβίας σε υψόμετρο πάνω από 3600 μέτρα και γύρω από αλυκές. Το συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται, εμπλουτίζει με φυσικό τρόπο τη θρεπτική της αξία και καθορίζει έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Διακρίνεται από το μεγάλο μέγεθος του καρπού της, την απουσία προσμίξεων και τη σαφή και ιδιαίτερη γεύση της. 

Η βιοδυναμική γεωργία είναι μία μέθοδος που αναπτύχθηκε αρχικά από τον Rudolf Steiner, και αντιμετωπίζει τη γονιμότητα του εδάφους, την ανάπτυξη των φυτών, και τη φροντίδα των ζώων ως οικολογικά αλληλένδετες εργασίες. Η βιοδυναμική γεωργία χρησιμοποιεί πρακτικές που έχουν ως στόχο να "αποκαταστήσουν, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την οικολογική αρμονία." Επιδιώκει την ανακύκλωση των οργανικών υλικών, εναρμονισμένη με τη φυσική ροή μεταξύ φυτών, ζώων και εδάφους και την αποφυγή κάθε είδους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και αποδυνάμωσης της ζωής των καλλιεργούμενων φυτών και των γεωργικών ζώων, επιδιώκοντας σταθεροποίηση της οικολογικής ισορροπίας.

Το δίκαιο εμπόριο (fair trade) είναι ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα και προσέγγιση στην οικονομία της αγοράς που στόχο έχει να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το κίνημα υποστηρίζει την πληρωμή μεγαλύτερης τιμής σε εξαγωγείς καθώς και υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Εστιάζει ιδιαίτερα στις εξαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες προς τις αναπτυγμένες,σε είδη όπως προϊόντα χειροτεχνίας, καφέ, κακάο, ζάχαρη, τσάι, μπανάνες, μέλι, βαμβάκι, κρασί, φρούτα, σοκολάτα, άνθη και χρυσό.

Η κοιλιοκάκη είναι μία μόνιμη διατροφική δυσανεξία στη γλουτένη. Σε ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας με γενετική προδιάθεση, η πρόσληψη ακόμη και ελάχιστης ποσότητας τροφής που περιέχει γλουτένη ενεργοποιεί μια ανοσοαντίδραση στο λεπτό έντερο, που προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Στην κοιλιοκάκη οι λάχνες του εντέρου μειώνονται σημαντικά και καταστρέφεται ο βλεννογόνος του εντέρου. Εξαιτίας της μείωσης της επιφάνειας, αναστέλλεται η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό και την απώλεια της λειτουργίας του εντέρου.

Τα προϊόντα με τη σήμανση Demeter έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις μεθόδους της βιοδυναμικής γεωργίας. Θεωρούνται προϊόντα υψίστης ποιότητας και βρίσκονται στην κορυφή των βιολογικών προϊόντων. Το σήμα Demeter χρησιμοποιείται μόνο από προϊόντα που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές και έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από το διεθνή οργανισμό βιοδυναμικής γεωργίας "Demeter International". Οι ολιστικές απαιτήσεις των προϊόντων με σήμανση "Demeter" υπερβαίνουν ακόμα και τους κυβερνητικούς κανονισμούς, αποκλείοντας πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων στη γεωργική παραγωγή και τη χρήση τεχνητών πρόσθετων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. 

Γεύση πικάντικη, γήινη που θυμίζει μανιτάρι; Kανένας από αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν ταιριάζει αρκετά για να περιγράψουμε τη γεύση umami. Η 5η γεύση "Umami" ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό επιστήμονα Kikunae Ikeda. Καθώς γευόταν ένα πιάτο tofu συνειδητοποίησε μία γεύση που δεν ταίριαζε σε καμία από τις τέσσερις γνωστές: γλυκιά, αλμυρή, πικρή ή ξινή. Ήταν μία πέμπτη γεύση, η οποία αργότερα ονομάστηκε umami. H έρευνα σχετικά με τη νέα γεύση τον οδήγησε στην ταυτοποίηση του γλουταμινικού αμινοξέος, συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στο kombu  και κύρια ουσία του umami. Οι ειδικοί κάλυκες που την ανιχνεύουν, εντοπίστηκαν πάνω στη γλώσσα το 2000 μετά από βιολογικές έρευνες.

Οι Υπερτροφές είναι τα λεγόμενα Superfoods. Οι υπερτροφές είναι μια ειδική κατηγορία τροφίμων φυσικής προέλευσης, οι οποίες συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών πολύτιμων για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ανάμεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιμα. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό ενεργειακό τους φορτίο. Κατανάλωση μικρής ποσότητας υπερτροφών προσφέρει τεράστια ποσότητα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών όπως αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. 

To Ψωμί Εσσαίων παράγεται από φυτρωμένους σπόρους δημητριακών (σιτάρι, ντίνκελ, σίκαλη, φαγόπυρο) και νερό, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για 10 έως 12 ώρες. Ονομάζεται "ζωντανό" αφού οι σπόροι και τα ένζυμα παραμένουν ακατέργαστα με όλα τα θρεπτικά συστατικά τους αναλλοίωτα. Είναι εύπεπτο και πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυτικά ένζυμα, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Τα φύτρα που περιέχει εξουδετερώνουν το φυτικό οξύ, την ουσία που περιέχεται στα δημητριακά και αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι Εσσαίοι, ήταν μία εβραϊκή θρησκευτική ομάδα, η οποία εφάρμοσε πρώτη την τεχνική για την παραγωγή αυτού του τύπου ψωμιού. Δείτε το σχετικό video.



Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο συμφωνείτε να σας παρακολουθούν με cookies.